Admin

My photo
Shah Alam, Selangor, Malaysia
suka kpd CABARAN & sesuatu yang baru

Thursday, November 18, 2010

Rendang Aidil Adha

1 kg daging lembu (dihiris)
2 inci lengkuas (mengikut citarasa)
2 inci halia (dikisar halus)
10 batang serai (dikisar halus)
20 tangkai cili kering (dikisar halus)
1 inci kunyit hidup (dikisar halus)
2 biji bawang besar (dikisar halus)
2 daun kunyit (dipotong halus)
1 kg santan
½ biji kelapa goreng (ditumbuk halus)
Sedikit garam sebagai perisa untuk kerisik
Minyak untuk menggoreng
Cara:
Tumiskan kesemua bahan yang dikisar dan dipotong hingga naik bau. Kemudian masukkan daging dan masak sehingga daging empuk. Setelah empuk, masukkan pula kelapa goreng yang ditumbuk halus dan santan. Kemudian masukkan garam sebagai perisa dan kacau bahan-bahan ini sehingga sebati. Angkat setelah daging menjadi kering.

No comments:

Post a Comment