Admin

My photo
Shah Alam, Selangor, Malaysia
suka kpd CABARAN & sesuatu yang baru

Friday, November 23, 2012

An awe-inspiring day



Alhamdulillah, dengan rahmat Allah, i manage to get an osem usrah. Sebab selama ni selalu duk berharap agar dapat usrah yang selalu zupzup menggoncos hati nih. well, budak nakal kan. nak la usrah kental sket.At least bila ada usrah, terdidik sikit. Kurang lah nakal beberapa percent. bajet! kurang ker~ haha

Well, today 1st usrah with my new naqibah. nama? Ms J..hahaha.. mana bleh expose identiti kat sini..no..no...no...! utk batch i, senior shuffle kan usrah kitaorg..Rombakan yang sangat besar lah kot. maybe bcoz last year, dalam 1 usrah, terlalu ramai kot. This year, max 7 org..just swit :)

Dapat ahli usrah baru,naqibah baru,so new 'smell' la! haha..*bahasa apa ntah ni* semangat barulah pagi tadi.. jalan nyoxnyox ke rumah akhawat sorang2..Naqibah we all came from other muhafazah (kawasan lain), so there are many interesting things to share 

1st takruf session - Alhamdulillah, Allah lancarkan semua hari ni. Masuk bab tafsir, rasa cam lembik nak jatuh. Sebab Allah hantaq love letter melalui ayat al-quran yang dibaca hari ni. Meresap zpppppp dalam hati tu.. Bila sampai kat ayat MaRAN dari ALLAH..Rasa ketar je, takut sangat. rasa mcm hati kena hiris halusssss ajer. haha..no kiding!
hari ni tadabur surah at-Tariq & at-Takassur.

Surah at-Tariq
I swear by the heaven and the comer by night,
And what will make you know what the comer by night is?
The star of piercing brightness,
There is not a soul but over it is a keeper,
so let man consider of what he is created,
He is created of water pouring forth,
coming from between the back and ribs,
Most surely He is able to return him (to life),
On the day when hidden things shall be made manifest,
He shall have neither strength nor helper,
I swear by the raining heavens,
And the earth splitting (with plants)
Most surely it is a decisive word,
And it is no joke,
Surely they will make a scheme,
And I (too) will make a scheme
So grant the unbelievers a respite:let them alone for a while.

Time dalam halaqah tadi, i guna tafsir melayu, bila balik bila, baca tafsir english, rasa macam lagi best plak  maksud dia. macam makin faham. Insya Allah. Try la cuba nanti. Compare2 kan.


I nak share pengisian dari surah at-takathur sebenarnya. Nanti u olls check tafsir okeyh? *homework* ngehehe..

dalam ayat ni, Allah remind us jangan riak. Kita semua tahu kan, riak tu xbagus, infact Allah pun sangat tak suka pada org yang riak. Selak balik surah ni, Allah remind, warning 3x, dengan ayat yang sama. (nak tahu? bukak tafsir sendiri, jangan malas :) baca2)

Riak ni macam-macam. Ada yang sedar, ada yang kita tak sedar. Ada orang riak sebab dia kaya, harta banyak xhabis nak makan, ada orang riak sebab dia cantik, sebab pandai, rasa banyak ilmu, atau rasa dia baik/alim..hmm..macam-macam ada!

tapi satu jelah kita nak kena tahu, yang hati ni kena betul-betul jaga. Sebab susah sangat nak jaga hati ni. Kadang-kadang boleh tunggang tebalik pon ada. ngehehe..Adakala kita tak perasan pon yang kita riak. *istighfar banyak-banyak*

ada orang, Allah uji ngan kemewahan, ada orang, Allah uji dengan musibah bertubi-tubi. Tapi jangan lah bila dah senang, kita lalai, lupa Allah. 

so let man consider of what he is created,
He is created of water pouring forth,
coming from between the back and ribs,
(surah at-Tariq:5-7)

Dari surah ni, Allah remind darimana kita datang kan? Dari airmani je pon. So, mana mungkin kita nak sombong dengan Allah? Sape kita? hebat sangat ker? Sedangkan Allah itu Maha Kuasa, Allah lebih Mengetahui segala-galanya. 

Kadangkala kita di atas, adakalanya di bawah. Tapi yang penting, untuk berubah, kena lah selalu stick di jalan tarbiyyah ni. Biar ada orang guide hati kita. kan? 

Mungkin kita pernah je bangga dengan apa yang kita ada, skill yang Allah bagi kat kita. Gunakan apa yang kita ada pada jalan yang betul ah. Not to show off. Biar kita hidup, bermanfaat bagi masyarakat. And before go to bed, always muhasabah la atas apa yang kita lakukan pada hari tu...

In shaa Allah, moga Allah permudahkan hidup kita. Moga mendapat rahmat darinya. Senyum sokmo :)



Thursday, November 1, 2012

Disturbance of Suprarenal Cortex


Hyperaldosteronism (aldosteronism)
Hyperaldrenalism (Cushing Syndrome)
Hypoadrenalism (Addison's Disease)
Adrenogenital Syndrome

Hyperaldosteronism (Aldosteronism)

TYPES
    A) Primary Aldosteronism (Conn's syndrome)
          - due to Tumor of Zona Glomerulosa Cells leads to secretion  
            of large amounts of aldosterone

    B) Secondary Aldosteronism
          - Stimulation of renin-angiotensin system (eg heart failure & 
             renal failure)
          - Decreased degradation of aldosterone by liver ( eg Hepatic 
            Failure) 

CLINICAL FEATURES
  1. Cardiovascular - Hypertension due to Na retention
  2. Blood 
    • Increase plasma [Na] - leads to increase blood volume
    • Decrease plasma [K] - hypokalamia
    • Excess Hydrogen secretion - Alkalosis



Hyperaldrenalism (Cushing's Syndrome) - due to increase circulating levels of glucocorticoids / increased androgen or estrogen levels
               
TYPES
     A) Primary (ACTH-independent)
            - due to adrenal adenoma / carcinoma

     B) Secondary  (ACTH dependent)
           - due to ecxcess secretion at CRH / pituitary tumor

CLINICAL FEATURES
  1. Metabolic changes 
    • Increased BMR
    • Fat Metabolism
    • Carbohydrate Metabolism
    • Protein Metabolism
  2. Skin changes
    • development of prple Stria
    • In Secondary Cushing's Syndrome, there will be Skin pigmentation & Hirsutism
  3. Cardiovascular Changes
    • hypertension
    • Edema & Increased Capillary Fragility
  4. Blood Changes
    • Mild polycythemia
    • Mild Lymphopenia
  5. Disturbance of Reproductive Functions
    • Amenorrhea (Irregular Menstruation in Females)
    • Impotence (in Males)

Hypoadrenalism ( Addison's Disease)
 
CAUSES
  - failure/destruction of adrenal cortex due to :
           a) Autoimmune disease
           b) T.B

CLINICAL FEATURES
  1. Metaboilic Changes ( due to cortisol deficiency)
    • Decreased BMR
    • Hypoglycemia
    • Failure of kidney diuresis
    • weakness of skeletal muscle
  2. Manifestation due to aldosterone deficiency
    • Excessive loss of Na in urine cause hypovolemia & hypotension
    • H retention lead to acidosis
    • hyperkalemia
  3. Pigmentation of the skin & mucous membranes
    • caused by direct action of ACTH on melanocytes 
    • More prominent in 
      • light expose areas (eg face , front of neck, back of hands)
      • Pressure points ( eg Back of trunk, elbow, front of knee)
  4. Gastrointestinal Symptoms
    • anorexia, nausea,vomiting,diarrhea
  5. Addisonian crisis
    • Patient are exposed to stress ( eg trauma, illness, surgery), thus patient can't tolerate with it, and falls severely ill, weakened & shocked
    • Treatment 
      • Saline infusion
      • High doses of cortisol & aldosterone
      • Eliminate the stress


Adrenogenital Syndrome

CAUSES
  - Tumour of adrenal cortex that secretes excessive amounts of androgens

CLINICAL FEATURES
  1. In females
    • Virilism (Adult)
      • appearance of male secondary sex characters
      • Characterized by :
        • hirsutism
        • deepness of voice
        • amenorrhea
        • hypertrrophy of clitoris with atrophy of external genitalia
    • Pseudo-Hermaphroditism (before Puberty)
      • born with genetic constitution and gonads of females butt with external genitalia of males
      • signs of virilism develop later in life
  2. In Males
    • Precocious pseudo-puberty( males before Puberty)
      • early development of male secondary sex characteristic without testicular growth
    • No affect (Adult)


Thursday, October 25, 2012

Alhamdulillah, 
It has been so long that i din update anything here. I've been busy since i'm back here. Notice dat my life gonna change a lot when i first step on my leg at Cairo Airport early on this Oct'12.. 

Alhamdulillah, Allah bless all my effort(Insya Allah), He give me chance to pursue my studies in medicine. There are big different between my last sem and this year. This sem gonna be more challenging. Why? Just look at the syllbus for this sem, for anatomy we have neuroanatomy, head & neck, Special embryology, lower limb and the best things is, all those books are thick enough!! haha..(miserable again)

Same goes to other subjects..tough! but then, i think, Insya Allah, it will be fun because what i have this sem is all within my interest. About brain and so on. Hope Allah will ease everything for me and my friends.

There another things i really unsatisfied with Gamaah(university) yakni we are given only 1day leave a week. Only on Friday. We need more rest, come on!! stress la... friday come, friday go..Like touch n go saja..Pls! i din' feel like i've been "relay" on Friday bcoz 1day-doesn't make sense la..Sobs2..Bcoz of very limited time, I arrange my schedule with academic 90%.. Hahaha.. (very nerdy)

yala...no time for lepak2'ing with gilak2 friends, ziarah rumah junior, but sometime i have to do it. Bcoz i want my life to be colourful, not dull like this. Bcoz it's boring! I need to meet friends, chit-chatting with them, go shopping, have a normal life..Maybe dats why people says, Doctor have no life..Rite..rite?? ngehehe...

not exactly like that, actually, we ourselves need to arrange our schedule wisely. Give time for us to have fun, to study & most important thing is AVOID STRESS...!!

Yet, i miss my family. This is the 2nd year i celebrate Raya Qorban here. I miss the moments i celebrated eid with my family. see the events of sembelihan with my own eyes. Here, we qurban unta and kambing, differ to kelantan, we always qurban lembu...

Stop the epic!!!! hahaha.. whatever it is, there's must be something Allah want to give us. ok?? Enjoy your life as medical students! go girl...

Wednesday, September 12, 2012

Class and the ZzzzzZzzzZZZ


(A familiar scene)
One hour to two hours class, your vision begins to blur. Next your eyelids feel droopy and heavy followed by closely by what is called "The Bob" by frequent victims. Your neck suddenly loses its ability to hold up your head. Before you know it, you're asleep! Some classes are worse than others. The hardest is when you have to watch a slide show/ video in the dark!! Chances of falling asleep dramatically increase during dry lectures, and of course , the dreaded after-lunch class. 

sleep affects peoples' behavior, temperament and learning ability. Studies show that deprivation may cause IQ levels to temporarily declines. True enoght when one is drowsy, he/she tends to be weak inreasoning & memory. So if you have experienced problem like these, it's time to act now!! 


  1. Try to do your school work earlier so you can go to bed earlier and be rested for the next day
  2. Eat healthy breakfast containing key nutrients like protein & energy-boosting carbohydrates. Eg eggs&fruits
  3. Take supplement - if needed
  4. Get enough sleep at least 7-8hours
  5. Cut out some activities so you won't have so much stress & you'll be able to focus on school
  6. Good diet 
  7. Exercise more
  8. Get involved during class. If you are actively engaged in the information the teacher is presenting, you are less likely to doze off. Taking notes, asking questions and otherwise getting involve in discussion will make you far less likely to doze off
Sleeping in class may cause your grades to suffer and make you less likely to be respected by teachers and friends. The person you're hurting more is yourself! You might miss the important lecture, test date that has been reschedule & grades overall might be suffer! Besides, your lecturers & friends will take you less serious.

sick of this? There's few things you can do when u feel sleepy during class session. First, bring a long Chew Gum/sweet with u, Doodles in your notebooks (draw me..hehe..) or ask your friend to tap on your shoulder..Sometime i took a cup of coffee before after-lunch class!(hehe..)

That's all from me. Sleeping in class- sometime happened to me. And i hate it so much. So I collect few useful tips to overcome this problem. Hope it won't happen again next time. Good luck for new sem! start with new style,new habit, new attitude, new spirit. Ok? List all ur aim for this new sem & be very discipline with wtv u've planned. Be istiqamah.

Study Smart, Work Hard!!


Sunday, August 12, 2012

balik raya


Bismillahirrahmanirrahim, Apa khabar iman sahabat2 sekalian? Macam mana progress Ramadhan? semoga kita berterusan mentarbiyah diri sepanjang bulan yang penuh barakah ini, dan membawa tarbiyah Ramdhan ke bulan2 lain. OK? Lepas subuh tadi, sempat dengar perkongsian from Dato' Fadhilah Kamsah. Tetiba rasa tertikam sampai ke tulang dengan perkongsian time tuh. Kenapa? Sebenarnya baru jer plan nak next year xnak balik raya. Kononya nak spent masa ngn kawan2, nak sama2 gi cari ilmu banyak2, tapi nampaknya hajat tu macam kena renung & fikir banyak2 kali.. Kata Dato' , Baliklah beraya.. sementara mak ayah ada ni.. Kalau dah xda,kita plak nyesal, sbb dulu xbalik raya jumpa dorg.. Hmm, agak lah.. so true.. we tho' apa yang kita dah buat ni dah betul, tapi kena lah tanya penasihat terbaik aka kaunselor the best kita - mak ayah they knew better syg!! So, selagi sempat, selagi mereka masih ada, i will try my best to be with 'em.. Insya Allah.. Doakan saya yer agar dipermudahkan urusan & murah rezeki. Insya Allah kita sama2 doa..Berbaktilah kepada ibu bapa selagi mereka masih ada. Insya Allah kheir :)

Thursday, August 2, 2012

Hepatitis C

Suddenly miss my lectures.. gonna share something bout Hepatitis C.. Its common occur to Egyptian. Infact, there's lot of Egyptian infected to Liver Disease. bcoz of this common disease, the gov need to open special hospital for 'liver disease treatment'. "dun remember the place"..

ok,
Hepatitis C infection usually caused by HCV ( hepatitis C Virus).
infected to whom?
usually to person on long-term kidney dialysis, regular contact with blood (healthcare worker - very important here, plz, fren, wear your glove all the time when u with ur patients..ok?)& street drugs -sharing needles..

very pathetic when this HC have no symptoms until cirrhosis develop. Critical u noe..

we use Enzyme-linked immuno assay,EIA to detect hepatitis antibody, Hepatitis C RNA assay to measure viral load, genetic testing (measure type of genotype)- to choose treatment. Usually genotype 1 hardest to treat - most common to American &few test like Albumin level test, liver function test & prothrombin test.

Treatment is done to remove virus and reduce the risk of cirrhosis & liver cancer..

so the best way, obeys all precaution, prac healthy life style, take good food, do exercise & don't forget to pray (doaa) to Allah. Put Faith on Allah. Doaa banyak-banyak. Insya Allah. Bi Iznillah


Thursday, July 12, 2012

tarbiyah terbang

Masalah JK (jiwa kacau).. saat ni, hati rasa 0.. apa nak buat??
sedih bila tarbiyah yang dipupuk, dicari, di"tidris" hilang bersama tiupan angin, angakara siapa?? angkara diri sdr.. yang xkuat, xkuat menjaga dia..akhirnya dia lari meninggalkan kita.. bila perlu merangkak kembali, nak tackle balik, payah..sangat payah.. baju tarbiyah dah hilang, jangan sampai naddaroh tarbiyah (cermin mata tarbiyah) turut lenyap jua.. If not, engkau merana..merana!!

Monday, May 7, 2012

budak nakal


aiseehh..
rasanya kena pergi "clorox" balik lah diri nih, dah nakal sangat2 dah ni..
mood imtihan? macam jawab quiz.. final nih.. apelah nakal sangat ni??
dah bapa kali dah asyik berfoya2 kat luar ha?
jap2 makan c2,makan sini, ct c2 sana sini...
adus, parah-parah...

camana prep exam ni? jap.. 1, 2, 3....kurang ah...Jom list balik apa nak kena buat nak?? Jom!!!


Bahan2
1.hati
2.stationary
3.planner
4. jam
5.jiwa sempoi

caranya..

1. Nak belajar, awak tu mesti kena punyai hati. Hati nak belajar, nak tahu pasal ilmu Allah yang luas ni.kena ikhlas. Betul ke luas? Betullah... obvious kot, semakin banyak kita belajar, semakin kita realize yg banyak lagi kita xtahu..sobs2.. :) Tapi Allah bagi kita nikmat untuk terus menimba ilmu ni, gunakanlah, jangan dipersiakan. Rugi tau..rugi kalau main2..kalau rasa urgghhh banyak glerr ujian, cobaan yg datang, xyah runsing, kan kekasih kita (Allah) dah janjikan kat kita dalam Al-Quran, kita akan dapat apa yang kita usahakan, dengan izin-Nya..SABAR lah menahan keMALASan, kePENATAN,keSERABUTAN, sebab...

Allah berfirman ,
"Wahai org2 yang beriman! Mohonlah pertolongan (kepada Allah) dengan sabar dan solat. Sungguh Allah berserta orang2 yang sabar" 2:153

2. clearkan lah meja study tuh dulu.. Put aside the unneeded things, yang ada kat meja tu, buku yang nak study time tuh jer.. 

3. Opps...Ni paling penting.. PLANNER!! pernah dengar, if you failed to plan, then you planned to fail..mesti familiar ngn quotes nih kan?? haha. reflect balik kat diri tu..ada x ciri2 tuh? bila budget, malam ni, aku nak study skian-skian topik..tapi last2, 1 topik jer habis, the rest kita duk hanyut ngn movie2 , xpon lena(tdoq) ada dak?? lepas revolusi vanilla coklat hari 2, skrg cta apa ek?? aha, mmg aku not updated lahh...

4. Tengok jam lah..set kan.. nak blaja bp lama.. 1jam buat subjek burger, 1jam subjek megi..haha..*bestnya nama subjek tuh* lapar daaa... MASA tu penting lah sayang2 sekalian..

Allah berfirman,
"demi masa, sesungguhnya manusia berada dalam kerugiaan" 103:1&2

ha, kalo xjaga masa, masa tinggallah kita.. ingat dia setia sangat ker? dia cam kita gak. bila kita curang, dia curang jugaklah..that's we call karma... time is money okay..money..money..!! work harder..

awak, INGAT 1 BENDA ni....
"Kerja kita banyak, masa kita singkat"

nak main2?? don't say that you r trying to gain ur 3rd chance ok.. that is cruel & too bad for you.. Awk kena lah ingat, kalau nak jadi muslim yang HAYBAT, kenalah HAYBAT dalam semua benda..trylah dapat result gempak2.kalau bukan kita, sapa lagi?? xkan asyik nak bagi peluang kat bukan islam jer cipta nama?? mana saintis2 islam yang hebat? siapa lagi kalau bukan kita nanti..kan3?? "melebih dah"

last, kalau rasa semak sangat.. xyah lah kusutkan otak tuh sangat.. nanti "ngotok xpasa" chill jer.. blaja sempoi2 lah..kalau stress , gi lah usha2 kawan yg tgah study ker, tolong dorg ke..tlg masak ker "Pon bagus jugak, boleyh I makan" hehehe..

sekian dari budak innocent ni..moga lepas ni, xnakal lagi, n fokus 100% untuk imtihan..
 Bittaufiq wannajah fil imtihan..Mumtaz dunia wa akhirah.. Insya Allah

Thursday, May 3, 2012

Aurat Wanita




1. Bulu kening - Menurut Bukhari, Rasullulah melaknat perempuan yang mencukur atau menipiskan bulu kening atau meminta supaya dicukurkan bulu kening - Petikan dari Hadis Riwayat Abu Daud Fi Fathil Bari.


2. Kaki (tumit kaki) semacam hantu loceng - Dan janganlah mereka (perempuan) membentakkan kaki (atau mengangkatnya) agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan - Petikan dari Surah An-Nur Ayat 31. Keterangan : Menampakkan kaki dan menghayunkan/ melenggokkan badan mengikut hentakan kaki terutamanya pada mereka yang mengikatnya dengan loceng…sama juga seperti pelacur dizaman jahiliyah...

3. Wangian - Siapa sahaja wanita yang memakai wangi-wangian kemudian melewati suatu kaum supaya mereka itu mencium baunya, maka wanita itu telah dianggap melakukan zina dan tiap-tiap mata ada zinanya terutamanya hidung yang berserombong kapal kata orang sekarang hidong belang - Petikan dari Hadis Riwayat Nasaii, Ibn Khuzaimah dan Hibban.

4. Dada - Hendaklah mereka (perempuan) melabuhkan kain tudung hingga menutupi bahagian hadapan dada-dada mereka - Petikan dari Surah An-Nur Ayat 31.

5. Gigi - Rasullulah melaknat perempuan yang mengikir gigi atau meminta supaya dikikirkan giginya - Petikan dari Hadis Riwayat At-Thabrani, Dilaknat perempuan yang menjarangkan giginya supaya menjadi cantik, yang merubah ciptaan Allah - Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim.

6. Muka dan leher - Dan tinggallah kamu (perempuan) di rumah kamu dan janganlah kamu menampakkan perhiasan mu seperti orang jahilliah yang dahulu. Keterangan : Bersolek (make-up) dan menurut Maqatil sengaja membiarkan ikatan tudung yang menampakkan leher seperti orang Jahilliyah.

7. Muka dan Tangan - Asma Binte Abu Bakar telah menemui Rasullulah dengan memakai pakaian yang tipis. Sabda Rasullulah: Wahai Asma! Sesungguhnya seorang gadis yang telah berhaid tidak boleh baginya menzahirkan anggota badan kecu ali pergelangan tangan dan wajah saja - Petikan dari Hadis Riwayat Muslim dan Bukhari.

8. Tangan - Sesungguhnya kepala yang ditusuk dengan besi itu lebih baik daripada menyentuh kaum yang bukan sejenis yang tidak halal baginya - Petikan dari Hadis Riwayat At Tabrani dan Baihaqi.

9. Mata - Dan katakanlah kepada perempuan mukmin hendaklah mereka menundukkan sebahagian dari pemandangannya - Petikan dari Surah An Nur Ayat 31.

Sabda Nabi Muhamad SAW, Jangan sampai pandangan yang satu mengikuti pandangan lainnya. Kamu hanya boleh pandangan yang pertama sahaja manakala pandangan seterusnya tidak dibenarkan hukumnya haram - Petikan dari Hadis Riwayat Ahmad, Abu Daud dan Tirmidzi.

10. Mulut (suara) - Janganlah perempuan-perempuan itu terlalu lunak dalam berbicara sehingga berkeinginan orang yang ada perasaan serong dalam hatinya, tetapi ucapkanlah perkataan-perkataan yang baik - Petikan dari Surah Al Ahzab Ayat 32.

11. Kemaluan - Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan mukmin, hendaklah mereka menundukkan pandangan mereka dan menjaga kehormatan mereka - Petikan dari Surah An Nur Ayat 31.

Apabila seorang perempuan itu solat lima waktu, puasa di bulan Ramadan, menjaga kehormatannya dan mentaati suaminya, maka masuklah ia ke dalam Syurga daripada pintu-pintu yang ia kehendakinya - Hadis Riwayat Riwayat Al Bazzar.

Tiada seorang perempuanpun yang membuka pakaiannya bukan di rumah suaminya, melainkan dia telah membinasakan tabir antaranya dengan Allah - Petikan dari Hadis Riwayat Tirmidzi, Abu Daud dan Ibn Majah.

12. Pakaian - Barangsiapa memakai pakaian yang berlebih-lebihan terutama yang menjolok mata , maka Allah akan memberikan pakaian kehinaan di hari akhirat nanti - Petikan dari Hadis Riwayat Ahmad, Abu Daud , An Nasaii dan Ibn Majah.


Petikan dari Surah Al Ahzab Ayat 59. Bermaksud : Hai nabi-nabi katakanlah kepada isteri-isterimu, anak perempuanmu dan isteri-isteri orang mukmin, hendaklah mereka memakai baju jilbab (baju labuh dan longgar) yang demikian itu supaya mereka mudah diken ali . Lantaran itu mereka tidak diganggu. Allah maha pengampun lagi maha penyayang.

Sesungguhnya sebilangan ahli Neraka ialah perempuan-perempuan yang berpakaian tetapi telanjang yang condong pada maksiat dan menarik orang lain untuk melakukan maksiat. Mereka tidak akan masuk Syurga dan tidak akan mencium baunya - Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim. Keterangan : Wanita yang berpakaian tipis/jarang, ketat/ membentuk dan berbelah/membuka bahagian-bahagian tertentu.

13. Rambut - Wahai anakku Fatimah! Adapun perempuan-perempuan yang akan digantung rambutnya hingga mendidih otaknya dalam Neraka adalah mereka itu di dunia tidak mahu menutup rambutnya daripada dilihat oleh lelaki yang bukan mahramnya - Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim.

‎11 ORANG YANG MENDAPAT DOA MALAIKAT :


1. Orang yang tidur dalam keadaan bers
uci.

2. Orang yang sedang duduk menunggu waktu solat.

3. Orang yang berada di saf depan solat berjemaah.

4. Orang yang menyambung saf pada solat berjemaah (tidak membiarkan kekosongan di dalam saf).

5, Kalangan malaikat mengucapkan ‘amin’ ketika seorang imam selesai membaca al-Fatihah.

6. Orang yang duduk di tempat solatnya selepas melakukan solat.

7. Orang yang melakukan solat Subuh dan Asar secara berjemaah.

8. Orang yang mendoakan saudaranya tanpa pengetahuan orang yang didoakan.

9. Orang yang membelanjakan harta (infak).

10. Orang yang sedang makan sahur.

11. Orang yang sedang menjenguk (melawat) orang sakit.

12 SIFAT SAHABAT SEJATI MENURUT IMAM AL-GHAZALI


1. Jika engkau berbuat bakti kepadanya, ia akan melindungimu.

2. Jika engkau rapatkan persahabatan dengannya, dia akan membalas baik persahabatanmu itu.

3. Jika engkau perlukan pertolongan daripadanya berupa wang dan sebagainya, ia akan membantumu.

4. Jika engkau menghulurkan sesuatu kebaikan kepadanya, ia akan menerima dengan baik.

5. Jika ia mendapat sesuatu kebajikan (bantuan) daripadamu, ia akan menghargai atau menyebut kebaikanmu.

6. Jika ia melihat sesuatu yang tidak baik daripadamu, ia akan menutupnya.

7. Jika engkau meminta sesuatu bantuan daripadanya, ia akan mengusahakannya.

8. Jika engkau berdiam diri (kerana malu hendak meminta), ia akan menanyakan kesusahanmu.

9. Jika datang sesuatu bencana menimpa dirimu, ia akan meringankan kesusahanmu (membuat sesuatu untuk menghilangkan kesusahan itu).

10. Jika engkau berkata kepadanya, nescaya ia akan membenarkanmu.

11. Jika engkau merancangkan sesuatu, nescaya ia akan membantumu.

12. Jika kamu berdua berselisih faham, nescaya ia lebih senang mengalah untuk menjaga kepentingan persahabatan.

~Semoga kita dianugerahkan sahabat seperti itu dan menjadi sahabat seperti itu.. InsyaAllah

‎10 Surah dapat Menghalang daripada 10 ujian Besar Allah.



1- Surah Al-Fatihah dapat memadam kemurkaan Allah SWT.
2- Surah Yasin dapat menghilangkan rasa dahaga atau kehausan pada hari Kiamat.
3- Surah Dukhan dapat membantu kita ketika menghadapi ujian Allah SWT pada hari kiamat.
4- Surah Al-Waqiah dapat melindungi kita daripada ditimpa kesusahan atau fakir.
5- Surah Al-Mulk dapat meringankan azab di dalam kubur.
6- Surah Al-Kauthar dapat merelaikan segala perbalahan.
7- Surah Al-Kafirun dapat menghalang kita daripada menjadi kafir ketika menghadapi kematian.
8- Surah Al-Ikhlas dapat melindungi kita daripada menjadi golongan munafiq.
9- Surah Al-Falq dapat menghapuskan perasaan hasad dengki.
10- Surah An-Nas dapat melindungi kita daripada ditimpa penyakit was-was.

xray

i leave this Xrays for all of you..Hope it will help u guys !! :)




Chest 

Elbow

Elbow

Hand

pelvis





Mangkuk Yang Cantik, Madu & Sehelai Rambut





Rasulullah SAW dengan sahabat-sahabatnya – Abu Bakar r.a , ke rumah Ali r.a.

Di rumah Ali, isterinya, Sayidatina Fatimah r.a., puteri Rasulullah SAW menghidangkan mereka madu yang diletakkan di dalam sebuah mangkuk yang cantik.



Semasa menghidangkannya, terdapat sehelai rambut di dalam salah sebuah mangkuk itu.
Rasulullah SAW kemudian meminta kesemua sahabatnya agar membuat suatu perbandingan terhadap ketiga-tiga benda tersebut – mangkuk yang cantik, madu dan sehelai rambut.

Abu Bakar r.a. berkata:
“Iman itu lebih cantik daripada mangkuk yang cantik ini, orang yang beriman itu lebih manis daripada madu, dan mempertahankan iman itu lebih susah daripada meniti sehelai rambut.”

Osman r.a. berkata:
“Ilmu itu lebih cantik daripada mangkuk yang cantik ini, orang yang menuntut ilmu itu lebih manis daripada madu, dan beramal dengan ilmu yang dimiliki lebih sulit daripada meniti sehelai rambut.”

Ali r.a. berkata:
“Tamu itu lebih cantik daripada mangkuk yang cantik ini, menjamu tamu itu lebih manis daripada madu, dan membuat tamu senang sampai kembali pulang ke rumahnya adalah lebih sulit daripada meniti sehelai rambut.”

Fatimah r.a. berkata:
“Seorang wanita itu lebih cantik daripada sebuah mangkuk yang cantik. Wanita yang berpurdah itu lebih manis daripada madu, dan mendapatkan seorang wanita yang tidak pernah dilihat orang lain kecuali muhrimnya lebih sulit daripada meniti sebuah rambut.”

Rasulullah SAW bersabda:
“Seorang yang mendapat taufik untuk beramal adalah lebih cantik daripada mangkuk yang cantik ini, beramal dengan amal yang baik itu lebih manis daripada madu, dan berbuat amal dengan ikhlas adalah lebih sulit daripada meniti sehelai rambut.”

Malaikat Jibril a.s. berkata:
“Menegakkan tiang-tiang agama itu lebih cantik daripada sebuah mangkuk yang cantik, menyerahkan diri; harta; dan waktu untuk urusan agama lebih manis daripada madu, dan mempertahankan urusan agama sampai akhir hayat lebih sulit daripada meniti sehelai rambut.”

Allah SWT berfirman:
“Syurga-Ku itu lebih cantik daripada mangkuk yang cantik itu, nikmat Syurga-Ku itu lebih manis daripada madu, dan jalan menuju Syurga-Ku adalah lebih sulit daripada meniti sehelai rambut.”

Monday, April 16, 2012

Four Layers of Diversity

These are 4 types of personality, 
from "diversity on Personality" 
Which 1 are you? 
Let's check!




1. Choleric ( Producer)

  • is a born leader
  • very confident
  • dynamic & active
  • very independent 
  • not easy discourage
  • strong & decisive

2. Sanguine (Promoters)

  • is a heart of the party
  • talkative
  • very expressive
  • optimistic
  • strong energy
  • easy to forget thing

3. Melancholic (Planner)

  • perfectionist
  • deep & thoughtful
  • serious & purposeful
  • high standard
  • sensitive to others
  • idealistic
  • self-sacrificing
  • politic/philosophical
  • easy to get stress
  • some are anxiety disorder

4. Phlegmatic (peacemaker)

  • easy going
  • very relaxed
  • calm
  • peacemaker
  • well balanced
  • sympathetic & kind
  • keeps emotions hidden
  • do not want to make decision
  • love harmonies 

Monday, April 2, 2012

Kau Tak layak nak dakwah orang!


Kau sapa nak dakwah orang! kau ustaz?ustazah?

Kau tengok ah diri ko dulu camner, nak dakwah orang konon, agak2 ah!

Hmm.. rumitnya nak masuk dalam hati2 masyarakat sekarang kan? Sebab xsemua faham apa tu dakwah. Sebab bila citer hal dakwah, kotak pikiran masing2 mesti tebayang ustaz,ustazah. pekebondo lah.. sadis btoi. tapi citer2 jgk, tahu ke ape maksud dakwah? tapi sebelum citer panjang, korang kenalah faham apa tu fiqh dakwah..mesti tercengang kan? sat2, nak story lah ni..

Fiqh dari sudut bahasa bermaksud faham. Faham disini bukan hanya bermaksud hafal & tahu, akan tetapi kefahaman yang mendorong untuk mengamalkan dan menyampaikan kepada orang lain.

Dalam sebuah hadith Rasulullah SAW besabda "sesiapa yang dikehendaki Allah untuk mendapatkan kebaikan, Allah akan memberi kefahamn (fiqh) dalam agamanya" (HR Bukhari)

Jelas kat sini, "fiqh" bukan bermaksud s'org itu perlu hafal dan tahu everything cabang2 ilmu agama islam. Kalaulah kebaikan yang Allah berikan itu diukur melalui berilmunya seseorang dalam kesemua ilmu islam, maka seolah-olah kebaikan itu hanya akan layak diberi kepada ustaz,ustazah dan golongan yang mendalami pengajian islam.

Kefahaman ini adalah kurang tepat, sebab bila kita imbas balik kegemilangan para sahabat Rasulullah SAW, mereka sdr terdiri drp golongan yang pelbagai, ada peniaga, pengembala dsb. Namun, once dorg faham "ad-deen" sebagai cara hidup, maka Allah berikan kebaikan pada mereka.malah bukan sekadar kebaikan , tetapi dijanjikan syurga oleh Allah. Masya Allah. Jelas , fiqh itu bermaksud faham yang mendorong kepada amal dan menyampaikan kepada orang lain

Dakwah bukan sekadar menggerakkan orang bukan islam kearah islam, tapi juga untuk mengetuk hati2 org islam yang tidak menghayati dan mengamalkan islam untuk kembali ke jalan yang benar. Selagi mana umat islam xbenar2 melaksanakan islam sbg ad deen atau mempraktikkan islam dalam setiap ruang lingkup kehidupan, selagi itulah kerja dakwah ini tidak akan pernah selesai!

Dakwah bukan hanya terhad kepada ceramah, forum,kuliah,seminar dsb, malah ia mencakupi semua perkara yang kita buat. Mentaliti masyarakat hari ini, yang layak dakwah, ustaz,ustazah,pak imam. Tapi sedarkah kita, kalau 3 golongan ni je yang "bertanggungjawab mutlak" mengerjakan dakwah, mustahil untuk islam itu sampai kepada semua manusia di bumi Allah ini.

Amanah yang dipikul oleh Rasulullah sejak turunnya ayat Iqra' berterusan dari generasi dulu, sampai ke hari ini dan yang akan datang. Tapi, xramai pon yang sedar / tahu tentang kepentingan dakwah yang dipikul oleh umat terdahulu.  Oleh sebab itu, amanah DAKWAH adalah tanggungjawab setiap manusia yang dilahirkan sebagai muslim, tanpa mengira bangsa, umur, kedudukan kerana islam perlu diberikan cerminan yang jelas agar manusia kembali menghayati kehebatan islam yang sebenar!


Sunday, March 4, 2012

Menolak dunia dengan 2 tapak tangan & dada

Kali ni saya nak cuba share kisah hidup Abu Ad-Darda'. Kisah ni saya dapat dari akak naqibah saya, suka sangat bila ada Ohana(Usrah) ni..

                                  ...............................................................................
Nama sebenar beliau ialah Uwaimir bin Malik. Beliau merupakan sahabat Rasulullah yang hidup dalam keadaan sederhana.Beliau menjalani hidup sebagai sufi yang wara' yang menjauhi kehidupan di dunia dan mendekatkan diri dengan ibadah kepada Allah swt

Sebelum keislamannya, beliau merupakan seorang peniaga. Selepas keislamannya, beliau cuba untuk menyatukan perniagaannya dengan ibadah. Namun tidak berjaya. Lantas , dengan keimanan kepada Allah yang amat tinggi, beliau tinggalkan perkara2 duniawi dan menumpukkan sepenuh perhatian kepada ibadahnya. 

Beliau seorang yang sangat zuhud. Diceritakan suatu hari, Khalifah Umar al-Khattab menzirahi rumahnya. Apabila memasuki rumah beliau, didapati keadaan dalam rumah tersebut gelap gelita. Abu Ad-darda' yang mendengar kedatangan khalifah mengajak khalifah untuk berbual-bual dengannya. Dalam gelap. Dan apabila khalifah masuk ke dalam bilik abu ad darda', didapati, bantal yang digunakan hanyalah daripada kain alas haiwan tunggangannnya, Lantai tempat tidurnya dipenuhi anak2 batu, selimut pula dari kainn yang tersangat nipis, yang tidak memberi haba pada musim sejuk pun, kerana ketika itu, di Sham (Damsyik) . Bila ditanya kenapa, beliau menjawab ,"rumah kami di sana, setiap kelengkapan atau kemudahan yang kami perolehi akan segera dihantar ke sana,kalaulah kami masih mempunyai sesuatu kelengakapan dalam rumah ini, nescaya kami akan serahkan kepada kamu"

Tengok, beliau sanggup bersusah2 di dunia, sebab beliau sangat yakin akhirat akan menjemputnya dengan 1001 kebahagiaan. Tingginya iman sahabat Rasulullah ni. 

Friday, January 20, 2012

atma yang tak stable

AMARAN!!!
 Post ini mungkin mempunyai unsur2 yang membuatkan anda menyampah. sebelum anda rasa menyampah dgn admin, baik jgn baca. Terima Kasih :)

Bila Admin dah lama gilax tak online..
Tetibe...

Mencapai tahap yang uuuwww terkontang-kanting..
Sebab??

Tak tahu dah nak jiwang kat saper..kwang3...

Tambah2 lagi pabila Imtihan fever tiba...
Tak tentu arah kakloss jadi nya...

Sebab, 
Admin rindu sgt2 kat family yang jauh dimata, tapi dekat di hati..
Kalau lah boleh balik rumah , kayuh basikal untuk cium mama&abah jap, cubit pipi adik2 puas2 sebelum kelas, kan best *which is impossible to happen*

Pernah bila spread musim kecelaruan" dan ketidak tentuan arah tuh,
Dalam 1 hari dekat 3 mesej *emosi* admin hantar kat mama, sampai mama *pelik*
haha, seriuos yang nih xmatured..kikiki..
Tapi bila jauh2 ngan family kan, rasa best gilerr bila ada org call & ngepek potpet-potpet kat kita, :)
Sebab bila jauh, hati kita mudah 0, kurang kasih syg *jgn slh fhm* kasih syg sentiasa mekar, tp jarak yang memisahkan membuatkan kasih i2 berubah nilai & rindu semakin bertambah..


Tapi hari tuh mama dah pesan, bila duk jauh, maknanya admin perlu bersedia untuk sacrifice everything! Rindu tuh perkara biasa, sapa tak rindu mak oiii..haha..tapi tulah, berkorban. Sebab kepahitan sebelum mencapai kemanisan lebih tinggi nilainya. ngee...

Tq gak kepada kawan admin aka diari setia sbb sudi terima call admin *suka kacau org* sebab nak suka2, lompat2, xnak tension2, nanti admin xleh belajar :) hoooray...

Kawan2 admin kat sini semua best2, adik beradik "ohana" *usrah* pon happening, ngan kak naqibah yang comel dan sgt baik, hmmm..bahgia betulll... sayang semua org.. Hidup perlu sentiasa berkasih syg.. Dan kasih syg kita perlu disandarkan kerana Allah semata-mata..

*post merapu ni, hanya sekadar untuk memuaskan si jiwang ini, ngeee..admin yang mengada, kalau menyampah, maaf, tapi ni post peribadi admin" hehe

Monday, January 2, 2012

I'm new!!



Tada!!!

Alhamdulillah, pejam celik,pejam celik dah 2012..Macam tak percaya secepat ni masa berlalu. Hari ni rasa cam kena "smash" ngan ayat pedas berasap dari lecturer saya, dia wish tahun baru and dia suruh renung2kan setiap perbuatan  yang dilakukan pada tahun lepas, ok ke x, apa yang dah kita buat..waduh2..rasa cam ruginya diri nih, sebab banyak sangat benda yang lagha yang dah buat,terbuat dan sengaja buat. Astaghfirullahalazim..Kan best kalau kita dah manfaatkan masa yang ada tuh betul2 100% ibadah semata2 kerana Allah. Benarlah sebagaimana firman Allah dalam surah al-Asr

"Demi masa,Sungguh manusia dalam kerugian, kecuali orang-orang yang beriman dan mengerjakan kebajikan serta saling menasihati untuk kebenaran dan menasihati untuk kesabaran"

Hmm..Sempena tahun baru ni, elok jugaklah kalau kita nak pasang tekad baru, Goal dalam hidup kita. Pastikan matlamat kita tu jelas. Dan semua yang ingin kita lakukan pastikan paksinya ikhlas semata-mata kerana Allah, niat ibadat. Kan dapat pahala tu..Mudah jer..Harap2 diri yang menulis pun lepas ni dapatlah apply macam ni, sbb selalu jugak leka, layan itu, layan ni, sampai tak sedar pun bila terbuat sesuatu demi kepuasan dan memenuhi keinginan sendiri. Padahal tanggungjawab sebagai khalifah Allah, belum selesai terlaksana.Istighfar. 

Banyak lagi jahiliyyah yang dilakukan diluar sedar nampak gayanya. 2012, here i come..!! sama2 usaha ke arah yang lebih baik yer kawan2..pasang niat & hajat tuh..all the best :))